de Roovers

de Roovers is een Antwerps theatercollectief van vier toneelspelers/makers. Ze werken nooit met een regisseur: elk maakproces is een gezamenlijk zoeken naar het verhaal dat op dat moment verteld moet worden. De acteurs verdiepen zich in teksttheater, waarbij ze klassiek repertoire van onder andere Shakespeare, Tsjechov en Aischylos naar hun hand zetten of gaan aan de slag met hedendaagse schrijvers als Paul Auster en Judith Herzberg. Maar evengoed maken ze theater voor kinderen of wagen ze zich aan muziektheater.

Het collectief ontstond in 1994 toen Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Luc Nuyens en Sofie Sente afstudeerden aan het Antwerpse Conservatorium. Fotograaf en scenograaf Stef Stessel, die van bij de start deel uitmaakt van het Rooverstraject, bepaalt ontegensprekelijk mee de typische Rooversstijl.

Robby Cleiren ° 1971
 

Robby begon na zijn opleiding op het Antwerps Conservatorium samen met zijn klasgenoten de Roovers. Hij speelde o.a. mee in Maria Stuart, Van de brug af gezien, All my sons, Alcestis, Blue Remembered Hills, Oom Wanja, Oresteia, Timon van Athene en Alsemkomt.

Verder speelde hij ook bij andere gezelschappen en toneelhuizen als TG STAN (The Monkey Trial, De Kersentuin, Zomergasten en Bedrog), KVS (Rusland voor Beginners, Van Plato tot Nato, Als dan), De Kakkewieten (Universal Irritant, De Ingebeelde Grieken, W@=d@ Mexico, Impossible Im Apocalypse Wauw), CREW (Terra Nova), Exiles (F=ma) NTG (Het Wijde Land), Kaaitheater (Maria Salomé), de Onderneming (Het Dikke Schrift, Het Bewijs, ça va), Malpertuis (De Bezoeker) en De Tijd (Voorjaarsontwaken).

Hij speelde ook mee in films als The Broken Circle Breakdown en De Helaasheidheid der Dingen (Felix van Groeningen), Dirty Mind en Linkeroever (Pieter van Hees), Een ander zijn geluk (Fien Troch), Het Vonnis (Jan Verheyen), Les Cowboys (Thomas Bidegain) en televisieseries als onder andere Marsman, Clan, Cordon en Deadline 14/10.

Robby geeft ook les op Antwerpse Conservatorium.

Sara De Bosschere ° 1972


Sara is al van kinds af op het toneel te zien. Op haar negende maakt ze haar debuut in het professionele circuit in het toenmalige Stadstheater van Antwerpen. Ze speelt het jongste dochtertje in een stuk van O’Neill. Op zestienjarige leeftijd nodigt regisseur Lucas Vandervost haar uit om mee te spelen in Voorjaarsontwaken.Sara begon na haar opleiding op het Antwerps Conservatorium samen met haar klasgenoten de Roovers. Zij speelde o.a. mee in Maria Stuart, Van de brug af gezien, All my sons, Twee Vrienden, Blue Remembered Hills, Oom Wanja, Oresteia, Timon van Athene en Alsemkomt.Verder speelt zij bij andere gezelschappen en huizen als Toneelhuis, maatschappij discordia, De Tijd en Toneelgroep Amsterdam. Verschillende keren stond zij op internationale podia (vb. Lissabon, Ljubljana, Oslo, Lausanne en Minneapolis).Ze werkte onder andere samen met regisseurs als Jan Decorte, Peter Van Kraai, Roy Faudree, Josse De Pauw en Gerardjan Reijnders en Jan Joris Lamers.

Van 2014 tot 2016 speelde ze mee in de productie The Civil Wars van Milo Rau. Deze productie toerde op vele belangrijke internationale festivals en kreeg The Civil Wars in Freiburg de prijs van de jury op het Duitse festival: Politik im Freientheater.

 Sinds mei 2018 speelt Sara mee in Rau's La Reprise. 

Verder speelt ze mee in films als Belgica (Felix Van Groeningen), Exit (Boris Paval Conen) en Wasteland (Pieter Van Hees). Ook is ze te zien in de met een Emmy bekroonde televisieseries Wat als?Sara wordt regelmatig uitgenodigd  als gastdocent door de toneelscholen van Antwerpen, Brussel, Gent en Maastricht. 

Van 2013 tot 2018 maakte ze deel uit van de beoordelingscommissie podiumkunsten van de Vlaamse Overheid. 


Luc Nuyens ° 1967
 Luc begon na zijn opleiding op het Antwerps Conservatorium samen met zijn klasgenoten de Roovers. Hij speelde o.a. mee in Maria Stuart, Van de brug af gezien, All my sons, Alcestis, Blue Remembered Hills, Twee Vrienden, Oresteia, Timon van Athene en Alsemkomt.Verder speelde hij diverse projecten bij onder andere NTG-Het Salon, maatschappij discordia (o.a. Die Raüber, Fin de Saison, Liebelei, Familie, De Kersentuin), De Vere, Compagnie De Koe (De slag van Glottis), HETPALEIS (Filoktetes), Het Toneelhuis (Kasimir en Karoline), BRONKS/Walpurgis (De Kleine Zeemeermin) en Theater Stap (De Bank).Luc is te zien in films als Groenten uit Balen (Frank van Mechelen) en Dirty Minds (Pieter Van Hees) en series als Het Eiland en het met een Emmy bekroonde Wat als?.

Hij gaf/geeft les aan RITS, P.A.R.T.S, het Antwerpse Conservatorium en LUCA.

Sofie Sente ° 1970Sofie startte na haar opleiding op het Antwerps Conservatorium bij het toen recent opgerichte de Roovers. Zij speelde o.a. mee in Maria Stuart, Van de brug af gezien, All my sons, Alcestis, Oom Wanja, Oresteia, Timon van Athene en Alsemkomt.
Verder speelde ze bij gezelschappen en huizen als De Appel (o.a. De eenzame weg), Het Nationaal Toneel (Duifje Klok), Malpertuis (Troje Trilogie), De Bloedgroep, Ibycus (De Tolbrug), Lampe (De maten van het mogelijke), Het Toneelhuis (Kasimir en Karoline) en Het Vervolg (Duizend rozen).Ze was te zien in films als Rundskop (Michaël Roskam) en The Broken Circle Breakdown (Felix Van Groeningen).Sofie treedt regelmatig op als gastdocente in de conservatoria van Antwerpen, Maastricht en Leuven.

Stef Stessel °1964
 - scenograaf/fotograafStef is stichtend lid en vaste scenograaf van de Roovers.Verder werkt hij als freelancer voor HETPALEIS, Bronks, Het Muziek Lod, Muziektheater Transparant, Het Toneelhuis, KVS, De Onderneming, Steigeisen, Sermoen, Theater Stap en De Kakkewieten.

 

Stef is bovendien gastdocent aan RITCS.