Histoire d'A (groepsportret)

No translation available

Histoire d'A is gebaseerd op een Russisch sprookje uit de van Afanasiev. Stravinsky gaf zelf een synopsis van deze verhalen aan Ramus, die dan voor uitgewerkt libretto in het Frans zorgde.

De twee kunstenaars ontmoetten elkaar voor het eerst in 1915 in Zwitserland. Zowel hun persoonlijke leven als hun artistieke productie gingen gebukt onder de oorlogsomstandigheden. Die brachten een idee voor samenwerking aan het rijpen: een kleinschalig muziektheaterstuk maken dat met minimale middelen kon gemonteerd worden, en dat makkelijk van stad tot stad kon reizen. Dit paste ook perfect in de esthetiek van de versobering die Stravinsky vanaf nu zou huldigen.

Het libretto biedt een variante op het eeuwenoude Faust-motief: een soldaat komt terug uit de oorlog en verkoopt zijn viool (zijn ziel) aan de duivel in ruil voor geld en macht. Transparant nodigde de Roovers uit om het gebied van het muziektheater te verkennen.

De Roovers, Prometheus ensemble en Transparant willen met deze voorstelling de grenzen tussen muziek en woord doen vervagen en op zoek gaan naar een interessante manier om beide genres te verenigen.

muziek: Igor Stravinsky
productie: Transparant i.s.m. de Roovers
co-productie: Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant
tekst: Peter Verhelst
spel: Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Sofie Sente en Luc Nuyens
scenografie: Stef Stessel
kostuums: Valentine Kempynck


november 2000

oktober 2000

''
Café Belge — 26-10-2000
''
De Morgen — 27-10-2000
''
De Morgen — 30-10-2000
''
De Standaard — 25-10-2000
Voor deze voorstelling zijn geen reacties gevonden.