juni 2006
- 10 20u30 03 292 97 40 Borgerhout, Rataplan
- 9 20u30 03 292 97 40 Borgerhout, Rataplan
- 8 20u30 03 292 97 40 Borgerhout, Rataplan
No translation available
donderdag 8 juni
Joseph Brodsky (1940-1996) was een Russisch dichter en denker van Joodse afkomst. In 1964 werd hij veroordeeld tot vijf jaar dwangarbeid wegens ‘sociaal paratisme’ en ‘onaangepastheid’. Onder internationaal protest werd hij vervroegd vrijgelaten, maar uit angst opnieuw te worden opgepakt ging hij in ballingschap. In 1976 werd hij Amerikaans staatsburger. Joseph Brodsky ontving in 1987 de Nobelprijs voor Literatuur.
In zijn essay Het verdriet en de rede maakt Brodsky een prachtige analyse van Home Burial, een gedicht van de Amerikaanse dichter Robert Frost (1874-1963). Home Burial is het dramatische relaas van een dialoog tussen een man en een vrouw die door gezamenlijk verdriet uit mekaar geslagen worden. Frost, zelf geconfronteerd met groot leed (hij verloor op korte tijd zijn vrouw en 2 kinderen), won 4 keer de Pulitzer Price.
De Roovers lezen de analyse van Brodsky : met een sobere enscenering, het trompetgeluid van componist/muzikant Luc van Lieshout (FES) en de live uitgevoerde tekeningen van Serge Baeken (album The NO Stories) willen de Roovers u meevoeren in Het gesprek als kracht in het leven.
Maar Brodsky maakt niet alleen haarscherpe analyses. In zijn gedicht Nature Mort voert hij een gesprek op leven en dood met zichzelf. Acteur Dirk Roofthooft sleurt u mee in het oog van de storm.
vrijdag 9 juni
“Dus ik ga dood ?
Dan leer ik eerst piano spelen !”
De muziektheaterproductie Merg gaat op 13 oktober 2006 in première in de Monty. De Roovers lezen het libretto , een tekst van Judith Herzberg, waarin het verhaal wordt verteld van twee broers : de ene kan pas voortleven als de ander zijn donor wil zijn.
Componist/muzikant Guy Van Nueten (o.a. bekend van zijn project met Tom Barman) zal de lezing muzikaal omlijsten. Hij is volop bezig nieuwe muziek te schrijven, die hij tijdens de geplande tournee van Merg live op piano zal uitvoeren.
Naast Guy Van Nueten meer muzikale streling voor het oor met Lo-an, een vierkoppig collectief dat low profile livingroom music maakt. Lo-an is Lars Senders (zang, gitaar, melodica, keyboard), Yuri Van Uffelen (gitaar), Hannes d’Hoine (contrabas, zang) en Eric Engels (drums, percussie, en trouwe (geluids)technicus van de Roovers).
zaterdag 10 juni
Peter Verhelst schreef het sprookje Het geheim van de keel van de nachtegaal (naar het sprookje van H.C. Andersen) en vond de stem van Sara De Bosschere daar het best bij passen. Sara op haar beurt vroeg aan Roland Van Campenhout bij de vertelling gitaar te spelen.
Peter Verhelst (°1962) is dichter, romanschrijver, toneelauteur en theatermaker. Zijn taal is zeer zinnelijk en lichamelijk. Hij werd bij het grote publiek bekend door o.m. zijn roman Tongkat waarvoor hij in 2000 De Gouden Uil, De Jonge Gouden Uil én de Driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs ontving. In 2000 maakte hij voor de Roovers Histoire d’A, een bewerking van Histoire du Soldat, een muziekvoorstelling in co-productie met Transparant.
Speciaal voor deze Vrucht van hun Arbeid heeft Kyoko Scholiers (Alcestis) een paar schone wereldhits vertaald in het Antwerps, neen, Antwerps kan je het niet noemen, het is haar eigen taal, een sappige taal die tot doel heeft mensen tot luisteren te dwingen en harten warm of juist ijskoud te maken.
concept: de Roovers
affichebeeld: Tom Hautekiet
scenografie & techniek: Eric Engels, Bart Van Overberghe, Bert Vermeulen
gasten: Serge Baeken, Luc van Lieshout, Dirk Roofthooft, Veerle Dobbelaere, Guy Van Nueten, Lo-an, Kyoko Scholiers, Roland Van Campenhout e.a.